 |
Sadike JABLANE
Sorta | sejanec | MM - 106 | M - 9 | Slika |
Alkmene |
 |
 |
 |
 |
Bavmanova reneta |
 |
 |
|
 |
Beličnik |
 |
 |
|
 |
Bobovec |
 |
 |
|
 |
Carjevič |
 |
 |
|
 |
Cigan |
|
 |
|
 |
Dolenjska voščenka |
 |
 |
|
 |
Elstar |
 |
 |
 |
 |
Enterprise |
|
 |
|
 |
Gorenjska voščenka |
 |
 |
|
 |
Goriška sevka |
 |
 |
|
 |
Grafenštajnc |
|
 |
|
 |
Halbertova reneta |
 |
 |
|
 |
Jonagold |
 |
 |
|
 |
Jonatan |
 |
 |
|
 |
Kanadka |
 |
 |
|
 |
Krivopecelj |
 |
 |
|
 |
Lonjon |
 |
 |
 |
 |
Majda |
|
 |
|
 |
Mantet |
 |
 |
|
 |
Mutsu |
|
 |
 |
 |
Navadni kosmač |
 |
 |
|
 |
Nela |
|
 |
|
 |
Ontario |
 |
 |
|
 |
Pisani kardinal |
|
 |
|
 |
Rdeči boskop |
 |
 |
 |
 |
Relinda |
|
 |
|
 |
Rubinola |
|
 |
|
 |
Šampanjska reneta |
 |
 |
|
 |
Štajerski mošancelj |
 |
 |
|
 |
Topaz® |
 |
 |
|
 |
Zlata parmena |
 |
 |
 |
 |
Zlati delišes |
|
 |
|
 |
Predstavitev sort
-
Alkmene
Poreklo je iz Nemčije, je potomec križanja sort "Oldenburg" * Koksova oranžna reneta. V pridelavo je bila uvedena leta 1964. Spada med relativno odporne sorte slovenskega sadnega izbora. Zori konec avgusta ali v začetku septembra. Uporabna je kmalu po obiranju in do oktobra, v hladilnicah pa jo skladiščimo do decembra.
-
Bavmanova reneta
Sorto je izmed sejancev neznanih roditeljev v Belgiji okrog leta 1800 odbral J.B. von Mons. Ime ima po bratih Bauman, alzaških drevesničarjih. Zori v začetku oktobra, uporabna pa je od decembra, v navadnem skladišču zdrži do februarja.
-
Beličnik
Sorta je nastala kot naključni sejanec v drugi polovici 19 stoletja. Zori v drugi polovici julija. Meso je belo z zelenkastim odtenkom, sočno in prhko. Okus je osvežilno kiselkast. Zori neenakomerno zato s postopnem obiranjem podaljšujemo čas uporabe.
-
Bobovec
Poreklo te sorte ni točno znano. V Porenju so jo gojili že konec 18. stoletja. Je manj kakovostna, primerna pa za predelavo v mošt ali jabolčno vino. Zori v drugi dekadi oktobra, uporabna pa je od januarja do junija.
-
Carjevič
Sorta je naključni sejanec, ki so ga našli v letih 1870 do 1875 nekje na Štajerskem. Slovenskim porabnikom je dobro poznana in po njej je povpraševanje. Je zimska sorta, ki uspeva tudi v ostrejšem podnebju. Sorto obiramo konec septembra ali začetek oktobra in je uporabna od novembra do pomladi. Plodovi so srednje debeli, okroglasto ploščate oblike.
-
Cigan
Zori v avgustu. Meso je rahlo sladko kiselkastega okusa pod kožo je rahlo rdečkasto obarvan. Uporaben je do septembra.
-
Dolenjska voščenka
O njenem izvoru ni zanesljivih podatkov, verjetno pa je nastala na območju Dolenjske. Spada med najokusnejše domače sorte jabolk. Zori okrog 20. septembra. Uporabna je kmalu po obiranju in zdrži do februarja. Plodovi so srednje debeli do debeli, po obliki pa nekoliko bolj široki kot visoki.
-
Elstar
Sorto so vzgojili na inštitutu CPRO-DLO na Nizozemskem s križanjem sort Zlati delišes X Ingrid Marie. V pridelavo je bila uvedena leta 1975. Zaradi okusnih in privlačnih plodov je pri nas in v tujini zelo priljubljena sorta med potrošniki. Obiramo jo od konca avgusta do prve dekade septembra. V navadni kleti zdrži do decembra.
-
Enterprise
Izhaja iz ameriškega programa. V svojem rodovniku ima med drugim zastopani sorti Mcintosh in Starking delicious. Sorta je nagnjena k izmenični rodnosti, Je odporna na škrlup in malo občutljiva na pepelasto plesen. Plod je vinsko rdeče barve in sladkega okusa. Zori v prvi dekadi oktobra.
-
Gorenjska voščenka
Je stara gorenjska lokalna sorta. Je zelo trpežna sorta slabše kakovosti, primerna za predelavo in domačo porabo kot namizno jabolko. Zori sredi oktobra. Uporabna je od januarja do julija.
-
Goriška sevka
Je domača sorta, ki izhaja iz Beneške Slovenije. Odkrili so jo v vasi Klodiči v Benečiji, od tod se je razširila na območje rek Soče in Idrijce, na Tolminsko in Cerkljansko. Uporabna je kot trpežno jabolko za domačo porabo ali predelavo. Plodovi so srednje debeli do debeli. Zori konec septembra ali v začetku oktobra, uporabna pa je od januarja do junija. Začne kmalu roditi in je poznana kot zelo rodna sorta.
-
Grafenštajnc
Sorta izvira iz severno zahodne Evrope. Sodi med naj okusnejše sorte, obiramo jo konec avgusta ali v začetku septembra, meso je dišeče rumenkasto sočno in srednje čvrsto. Okus je vinsko kisel z žlahtno aromo.
-
Halbertova reneta
Je nemška sorta, ki jo je okoli leta 1830 začel širiti Halbert. Je precej nezahtevna in odporna sorta. Zori v drugi dekadi septembra in je godna kmalu po obiranju. Meso je rumenkasto do rumenkasto belo, sočno prijetno kiselkasto in aromatično.
-
Jonagold
Sorta je nastala s križanjem sort Zlati delišes X Jonatan. V predelavo so jo uvedli leta 1968. Zori v zadnji dekadi septembra. Plodovi so debeli do zelo debeli, osnovna barva je v polni zrelosti rumeno rdeča. Meso je kremasto do rumenkasto sočno in srednje čvrsto. Okus je sladko kiselkast s srednje izraženo aromo.
-
Jonatan
Sorto je vzgojil Philip Rick na svoji farmi v ameriški zvezni državi New York iz semena sorte Espous Spitzenberg. Ime Jonathan je dobila leta 1926. Zori konec septembra. Uporaben je kmalu po obiranju in ga v dobrem navadnem skladišču lahko ohranimo do spomladi. Plodovi so srednje debeli in okroglasti. Meso je v užitni zrelosti prhko, dovolj sočno, kiselkasto sladkega okusa in močno aromatično.
-
Kanadka
Sorta je nastala kot naključni sejanec. Verjetno izhaja iz Normandije, od koder so jo naseljenci prenesli v Kanado, od tam pa je prišla v Evropo. V Fraciji je bila ta sorta opisana že leta 1771. Zori konec septembra, uporabna je od sredine oktobra do januarja ali februarja.
-
Krivopecelj
Izvira iz Nemčije, opisana je bila že leta 1821. Sorto obiramo v začetku oktobra, uporabna pa je od novembra do februarja. Meso je belo, pri zrelejših plodovih pa rumenkast nadih. Okus je osvežilno kisel, brez posebne arome.
-
Lonjon
Je križanec Londonski peping X Jonatan slovenskega porekla. Zori v prvi dekadi oktobra. Plodovi so srednje debeli , ploščatasto okrogle oblike. Meso je rumenkasto, renetinega okusa s fino aromo, sočno in zelo čvrsto. Pri degustacijah je vedno dobivala najvišje ocene. V sadni kleti postane užitno zrela v novembru in zdrži do pomladi.
-
Majda
Majda je slovenska sorta. Nastala je leta 1947 s križanjem sort Jonatan X Golden Noble. Kot nova sorta je bila priznana leta 1986. Sorta zori v prvi dekadi oktobra. Plodovi iz navadnega skladišča so od novembra do marca. Okus je izrazito kisel, zato je primerna za ljubitelje kislih jabolk, zato tudi meso na zraku ne potemni in zelo primerna za sušenje.
-
Mantet
Nastal je s prosto opraševanjem sort v Kanadi leta 1928. Plodovi so srednje drobni do srednje debeli. Meso je rumenkasto belo, drobno zrnato, zelo sočno in krhko. Okus je sladko kiselkast. Uvršča se med kakovostne zgodnje sorte.
-
Mutsu
Nastal je s križanjem sort Zlat delišes X Indo na Japonskem. V pridelovanje so jo uvedli leta 1984. Zori v začetku oktobra. V navadnem skladišču zdrži do marca. Uporaben je predvsem za svežo porabo.
-
Navadni kosmač
Pri nas je ta sorta precej razširjena, užitna zrelost je oktobra do novembra, drevo je močne rasti, srednje veliki plodovi so zelenkasto rumene barve, ki je pa večino pokrita s svetlo rjo. Zelenkasto rumeno meso je rahlo in sočno.
-
Nela
Sorta je Češkega izvora. Je križanec sorte Prima X Krasava. Zori v začetku avgusta. V okusu prevladuje kislina. Odporna je proti škrlupu.
-
Ontario
Nastal je s križanjem sort Wagener X Norten Spy. Vzgojil okrog leta 1870 jo je Charles Arnold v pokrajini Ontario v ameriški zvezni državi New York. V Franciji so ga začeli razmnoževati leta 1882 in se je od tu razširil po Evropi. Zori v drugi polovici oktobra. Plodovi v navadnem skladišču so uporabni od decembra do marca.
-
Pisani kardinal
Sorta izvira iz Nemčije, kjer so jo začeli vzgajati že leta 1860. Zori v začetku septembra je zelo odporna. Meso je zelenkasto do rumenkasto belo, sočno. Okus je vinsko kisel.
-
Rdeči boskop
Je nemški mutant sorte Boskopski kosmač. V pridelovanje je bil uveden leta 1939. Uvrščena je med relativno odporne sorte. Zori v drugi dekadi septembra, uporaben je od novembra do januarja. Sorta je primerna za svežo porabo in predelavo.
-
Relinda
Je nemškega izvora. Odporna na škrlup. Čas zorenja v drugi polovici septembra. Redno rodi in ima zelo dobre skladiščne sposobnosti. Plodovi so živahno rdeče barve.
-
Rubinola
Sorta je češkega izvora, vzgojena na žlahtniteljski postaji Strizovice. Je križanec sorte Prima X Rubin. Je sladko - kislega okusa zelo prijetnega okusa in vsebuje precej C vitamina. Je precej bujne rasti. Odporna je proti škrlupu in srednje občutljiva na pepelasto plesen. Zori konec avgusta.
-
Šampanjska reneta
Sorta je nastala kot naključni sejanec v francoski pokrajini Champagne že pred letom 1770. Sorta je primerna za samooskrbo in predelavo. Obiramo jo v drugi polovici oktobra. Uporabna je od decembra do maja.
-
Štajerski mošancelj
Izvor sorte ni natančno ugotovljen. Verjetno izvira iz Štajerske. Nekoč je bila zelo cenjena kot namizna sorta. Zori sredi oktobra. Uporaben pa je od januarja do maja. Uporablja se lahko kot namizno jabolko, predelavo v jabolčnik in za sušenje.
-
Zlata parmena
Ta sorta je bila znana v Franciji že leta 1700. Zori v prvi dekadi septembra, uporabna je od sredine septembra, do konca novembra. Meso je srednje sočno do sočno, čvrsto, pozneje krhko drobno zrnato. Dobro osončeni plodovi imajo žlahtno aromo in skladno razmerje med sladkorjem in kislino.
-
Zlati delišes
Sorta je naključni sejanec, ki se je odkril leta 1890 v Ameriki. Zori v zadnji dekadi septembra. Meso je zelenkasto rumenkasto do kremnasto, sočno in čvrsto z blago kislino in žlahtno aromo.
|